Fantasy könyvek

Oldalunkon a legjobb fantasy könyvek várnak egy helyen! Merülj el a fantázia lenyűgöző birodalmában és ismerj meg feledhetetlen történeteket, melyeket gazdagon átsző a mágia! Az oldal alján olvasható hosszabb leírás a kategóriáról.

Új
Alku a tündekirállyal
Előrendelhető
Elise Kova
Várható megjelenés: 2024. május 31.
Új
Kegyetlen Fortuna asszony
Előrendelhető
Chloe Gong
Várható megjelenés: 2024. május 31.
Új
Ébredő szél - Air Awakens 1.
Előrendelhető
Elise Kova
Várható megjelenés: 2024. május 24.
Új
Ónix hajnala - A szent kövek
Előrendelhető
Kate Golden
Várható megjelenés: 2024. május 17.
Új
Varázslókalauz önvédelmi sütéshez
Előrendelhető
T. Kingfisher
Várható megjelenés: 2024. május 17.
Új
Okkult ügyek irodája
Előrendelhető
Eric Fouassier
Várható megjelenés: 2024. május 10.
Új
Susannah dala - A Setét Torony 6.
Előrendelhető
Stephen King
Várható megjelenés: 2024. május 10.
Új
Emily Wilde tündérenciklopédiája
Előrendelhető
Heather Fawcett
Várható megjelenés: 2024. május 3.
Új
Kísértés
Előrendelhető
Tracy Wolff
Várható megjelenés: 2024. április 26.
Új
Daughter of Smoke & Bone – Füst és csont leánya
Előrendelhető
Laini Taylor
Várható megjelenés: 2024. április 19.
Új
Harry Potter és a Tűz Serlege
Előrendelhető
J. K. Rowling
A sorozat 4. része
Várható megjelenés: 2024. április 19.
Új
A Gonosz asszisztense
Előrendelhető
Hannach Nicoke Maecher
Várható megjelenés: 2024. április 12.
Új
Callai farkasok - A Setét Torony 5.
Előrendelhető
Stephen King
Várható megjelenés: 2024. április 12.
Új
Sötét, édes bájital - Élfestett
Előrendelhető
Judy I. Lin
Várható megjelenés: 2024. április 12.
Új
Az ilyen vad öröm - Titkos Sanghaj-sorozat
Előrendelhető
Chloe Gong
Várható megjelenés: 2024. április 12.
Új
Legendary
Előrendelhető
Stephanie Garber
Várható megjelenés: 2024. április 12.
Új
Harry Potter és a Félvér herceg
Előrendelhető
J. K. Rowling
A sorozat 6. része
Várható megjelenés: 2024. április 10.
Új
A Shadow in the Ember - Árnyék a parázsban - Hús és tűz 1.
Előrendelhető
Jennifer Armentrout
Várható megjelenés: 2024. április 5.
Új
A Starling-ház
Előrendelhető
Alix E. Harrow
Várható megjelenés: 2024. április 5.
Új
Vaják: A tó úrnője
Előrendelhető
Andrzej Sapkowski
A sorozat 7. része
Várható megjelenés: 2024. április 5.
Új
Vaják: Az utolsó kívánság
Rendelhető
Andrzej Sapkowski
A sorozat 1. része
ÚjAKCIÓ
The Kiss Curse - Átkozott csókok
Rendelhető
Új
Vaják: Fecske-torony
Rendelhető
Andrzej Sapkowski
A sorozat 6. része
Új
Az orgyilkosok ideje
Rendelhető
Új
Kelet madara, nyugat virága
Rendelhető
Új
Tündérboszorkány
Rendelhető
Bosnyák Viktória
Új
Horgonyhely
Előjegyezhető
Moskát Anita
Az Ezerszemű Úrnő
Rendelhető
A. K. Larkwood
Batman: Hush 3. (képregény)
Rendelhető
Antikvár (szépséghibás) termék
Veszélyes játék
Rendelhető
Melissa Marr
Földfény 1. (képregény)
Rendelhető
Stuart Moore, Christopher Schons
1 - 50 / 764 termék

Leírás

Fantasy könyvek

Fantasy könyvek: Mit érdemes tudni róluk?

A fantasy könyvek a fantasy műfajába tartozó olvasmányok. Történetük az író által megteremtett fantáziavilágban játszódik. Annak ellenére, hogy elképzelt, mitikus helyszínekre és alternatív világokba látogathatunk el, ahol a fizikai törvények nem ismernek határokat, gyakran nagyon is valósághű ábrázolásokat kapunk. A fantasy regények ötvözik a gótikus romantika és a lovagi irodalom vonásait, emellett pedig az ókori kelta és kora középkori mítoszokból, hősi eposzokból is merítkeznek. A fantasy, mint stílusirányzat, a 20. század fordulóján indult útnak, önálló irányzatként az angolszász irodalomban bontakozott ki. Később más európai országokban is a művészi kifejezés egyik fontos eszközévé vált, napjainban pedig a legnépszerűbb műfajok között tartják számon.

A fantas számos alkategóriára és irányzatra bontható, melyek egytől egyig egyedülálló tulajdonságokkal rendelkeznek. Valójában nincsenek szigorú határok, nagyfokú rugalmasság van jelen az egyes osztályok között, így a fantasy könyvek sem sorolhatók be kizárólagosan egy helyre. Az egyes művek általában több kategória jellegzetességét ötvözik, csupán más-más terület a hangsúlyos bennük. A legtöbb mű az epikus fantasy vagy a heroikus fantasy irányzatba sorolható, amelyek egy személy magasztos tetteit és heroikus küzdelmeit helyezik a középpontba. A főhős általában olyan célért küzd, mely sokszor önmagán túlmutató, egyetemleges értékeket közvetít, és a jó erkölcsök megszilárdulását teszi lehetővé. Míg az epikus fantasy esetében magán a célon, az eseményen van a fókusz, addig a hősi fantasy-nál a hős és annak a tettei számítanak, melyek végül elvezetnek a kívánt cél beteljesüléséhez.

A fantasy műfaján belül megkülönböztetünk olyan alkategóriákat, mint a dark fantasy, történelmi fantasy, humoros fantasy, kortárs vagy városi fantasy (urban fantasy), tudományos fantasy, és romantikus fantasy. Attól függően, hogy milyen részletek kapnak nagyobb hangsúlyt, további csoportosítás is kialakítható. A sárkányos könyvek, illetve azok a misztikus könyvek, melyekben központi szerepet kap a szerelem és a romantika, napjaink legnépszerűbb alkotásai közé tartoznak. A sötét, komor hangvételű dark fantasy-k szintén közkedveltek. Mivel nem vetik meg az agressziót és az erotikát, a kategória művei inkább a felnőtt olvasóközönségnek szólnak. A legjobb fantasy könyvek közé sorolható A Gyűrűk Ura (J. R. R. Tolkien), a Harry Potter (J. K. Rowling), A tűz és jég dala, valamint a Tűz és Vér (George R. R. Martin), továbbá olyan szerzők legendás alkotásai, mint Leslie L. Lawrence, Cassandra Clare, Anthony Ryan, Rick Riordan.

Romantikus fantasy könyvek

A romantikával megfűszerezett, mágiával átszőtt romantikus fantasy könyvek bizonyosan elvarázsolják a műfaj szerelmeseit. A méltán nagy népszerűségnek örvendő kategória az utóbbi években számos értékes kiadvánnyal gazdagodott mind a hazai, mind a külföldi szerzőknek köszönhetően, így hatalmas kínálatból lehet válogatni. A romantikus fantasy könyvek az érzelmek széles skáláját képesek megmozgatni az olvasókban, elsősorban annak köszönhetően, hogy a lebilincselő a cselekmények mellett nagy hangsúlyt fektetnek a romantikára is. A történetben jellemzően központi szerepet kap egy szerelmi szál: főhőseink fáradhatatlanul küzdenek azért, hogy a nehézségek ellenére végül egymáséi lehessenek. A romantikus fantasy könyvek sok tekintetben magukban hordozzák a lovagi irodalom vonásait: a főhős gyakran az eszményi lovag megtestesülése, aki egyszerre a legkiválóbb harcos, a leghívebb alattvaló, a nők és elesettek védelmezője, valamint erényes, bátor, és tisztességes ember, aki igyekszik meghódítania szíve választottját. A főszereplőnek próbatételek sokaságát kell kiállnia, azonban a történet végén a jó általában győzedelmeskedik, és megkapjuk a várva várt boldog befejezést. Kínálatunkban várnak a legjobb romantikus fantasy könyvek, amelyek változatos, az érzelmeket erősen megmozgató történeteket mesélnek el.

Felnőtt fantasy könyvek

A fantasy könyvek változatosak lehetnek attól függően, milyen történeteket dolgoznak fel és mely olvasóközönségnek szólnak. A műfajon belül több alkategóriát és irányzatot különböztethetünk meg, melyek között vannak kifejezetten a felnőtt korosztálynak ajánlott olvasmányok is. A sötét, baljós hangvételű, horrorisztikus és sokszor erotikus jelenetekben bővelkedő dark fantasy könyvek például kevésbé ideálisak az ifjúsági olvasóknak. Ezek általában olyan részleteket tartalmaznak, amelyek érzelmileg megterhelőek lehetnek számukra, illetve kedvezőetlenül befolyásolhatják az önmagukról és világról alkotott képüket. A felnőtt fantasy könyvek bővelkednek az erőszakos jelenetekben, végkifejletük ritkán pozitív, és nem vetik meg a brutalitást. George R. R. Martin legendás regényciklusa, A tűz és jég dala, például a véres csatajelenetektől a vértfertőzésen és testvérházasságon át egészen a legbrutálisabb kínzásokig mindent felsorakoztat. Mellette említésre érdemes H. P. Lovecraft is, az amerikai horror- és fantasyirodalom egyik legkiemelkedőbb alakja, akinek egyedülálló tehetsége van a borzongatáshoz. Művei kivétel nélkül komor, sötét hangvételű alkotások, melyek már-már csontig hatolóan nyomasztóak.

Történelmi fantasy könyvek

Ha szeretnél betekintést kapni letűnt korok világába, miközben természetfeletti lényekkel is találkozol, a történelmi fantasy könyvek ideálisak lesznek számodra. A történelmi fantasy, más néven historikus fantasy legfőbb jellegzetessége, hogy ötvözi a fikciót és a valóságot. A történet valós történelmi helyszíneken és korokban játszódik: bejárhatjuk az ókori Rómát és Egyiptomot, részt vehetünk egy középkori lovagi tornán, tanúi lehetünk a vikingek hódító hadjáratainak, és kalandozhatunk akár viktoriánus kori Angliában is, ahol végignézzük a nemesi sarjak ármánykodásait. Mindeközben, a művet átszövi a mágia és a varázslás, nem ritka, hogy képzelet szülte lényekkel találkozunk vagy természetfeletti eseményeknek vagyunk szemtanúi.

Urban fantasy könyvek

Az urban fantasy, más néven kortárs vagy városi fantasy ötvözi a történelem és a fantasy műfaj vonásait. Története jellemzően a modern korban játszódik, egy nagyvárosban vagy óriásvárosban (megacity-ben), ahol a mágikus és természetfeletti események hétköznapinak számítanak. Ez a kategória sok hasonlóságot mutat a történelmi fantasy-val azzal a különbséggel, hogy itt minden a jelenben történik és nem a távoli múltban, vaalmely ismert történelmi korban. Napjaink népszerű urban fantasy-jai közé tartozik Mike Mignole Hellboy című alkotása, az Immortalis Osculum, valamint a Harry Potter-könyvek J. K. Rowling tollából. 

Ifjúsági fantasy könyvek

A fantasy napjaink egyik legnépszerűbb irodalmi műfaja, amely a felnőtteket és az ifjúsági olvasókat egyaránt képes magával ragadni. A fiatal korosztálynak szóló fikciós alkotások a képzelet varázslatos birodalmába kalauzolják az olvasókat, és gyakran olyan témákat dolgoznak fel, amelyek a tinédzserek életében játszanak kiemelkedően fontos szerepet. Az ifjúsági fantasy könyvek talán legnépszerűbb témája a szerelem, valamint az ezzel gyakran kéz a kézben járó csalódottság, viszonzatlanság, a szakítás és az elengedés fájdalma. A főszereplő általában olyan fiatal, aki korban az olvasóhoz közel áll, ez teszi ugyanis lehetővé, hogy könnyen tudjon azonosulni és együttérezni vele. A történet során nyomon követhetjük, ahogy hősünk elindul a felnőtté válás és a személyiségfejlődés útján. Ennek során az éretlen gyermekkorból eljut az érett felnőttkorig. Az élet próbatételek sokasága elé állítja a fiatalt, amely során a legnagyobb kihívás megtanulni kezelni az önmagával és másokkal való konfliktusait, az identitáskrízist, a bizonytalanságból eredeztethető szorongást és a gyakori magányt, amely általában a meg nem értettség érzéséből fakad.

Az ifjúsági fantasy könyvek olyan világot tárnak az olvasók elé, amelyekben a képzelet nem szab határt. Egy fiktív helyszínen élhetünk át gyakran nagyon is valóságos eseményeket. Találkozhatunk természetfeletti, mitikus lényekkel, köztük sárkányokkal, tündérekkel, manókkal, varázslókkal, boszorkányokkal, vámpírokkal, akik mágikus képességekkel bírnak és az erkölcsök jó vagy rossz oldalát testesítik meg. A fantasy könyvek tiniknek is lebilincselő szórakozást kínálnak, hiszen megannyi érdekes és fontos témát járnak körbe. Kínálatunkban híres fantasy írók legjobb alkotásai várnak mindenkit! 

Erotikus fantasy könyvek

A romantikus és erotikus fantasy könyvek vérpezsdítő jelenetekkel gazdagított olvasmányok, amelyek feledhetetlen szórakozást kínálnak azoknak, akik szeretnek elmerülni a szerelem, a szexualitás és a fantázia világában. A kategória jellegzetessége, hogy ötvözi a fantasy műfaj és a  romantikus regények vonásait, valamint nagy hangsúlyt fektet az erotikára. A történet középpontjában jellemzően egy szerelmi szál áll. A hősök gyakran mágikus képességgel felruházott lények - varázslók, tündérek, boszorkányok, elfek - akiknek sorsa egy váratlan találkozás alkalmával fonódik össze. Az sem ritka, hogy két különböző világ szülöttje lép kapcsolatba egymással: az emberi, a valóságos, valamint a képzeletbeli, varázsvilág lakója. J. R. R. Tolkien Beren és Lúthien című regényében például egy ember és egy tünde közötti szerelem kibontakozásának lehetünk tanúi. A mű konfliktusa abból adódik, hogy Lúthiennek választania kell aközött, hogy halhatatlan marad és túléli a férfit, vagy emberré lesz, és meghal a szerelmével együtt. Ahogy haladunk előre a történetben, általában egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a hősök erős vonzalmat táplálnak egymás iránt - a kezdetekben ez nem mindig egyértelmű, legalábbis számukra. Érzelmeiket sokáig titkolják, mivel még maguknak sem merik bevallani. Végül azonban egy váratlan élethelyzet úgy hozza, hogy az érzések a felszínre törnek, onnantól kezdve pedig a testi vágyak is utat engednek maguknak. 

Fantasy könyvek gyerekeknek

A fantasy könyvek gyerekeknek is kínálnak feledhetetlen történeteket, nem csupán a felnőttek élvezhetik jótékony hatásukat. A mesék rendkívül fontos szerepet játszanak a gyermeki személyiségfejlődésben. Szakemberek rámutattak arra, hogy már csecsemőkorban jótékony hatása van, ha a szülő rendszeresen felolvas különböző mesekönyvekből. A közös meseolvasás szerepe felbecsülhetetlen értékű a kicsik életében, különösen az első néhány évben, amikor a tanulás spontán és természetes módon megy végbe. A meséknek köszönhetően gazdagodik a szókincs, javul a memória, finomodnak a gyermek érzelmi és szociális készségei is, arról nem is beszélve, hogy a fantázia, a képzelőerő és a kreativitás milyen gyökeres változásokon megy keresztül.

Ezek a sokrétű, mély mondanivalóval rendelkező képzeletbeli történetek meglepően nagy hatást gyakorolnak a jellemfejlődésre azáltal, hogy egyetemes értékeket közvetítenek és erkölcsi tanulságokkal szolgálnak. Szerepük tehát nemcsak abban áll, hogy szórakoztassanak, nevelési célzatuk is van. A mese vagy tündérmese fantasy-k általában nagy hangsúlyt fektetnek a jó és a rossz szerepére, a barátságra, a családi és baráti kapcsolatokra, valamint az olyan erős érzelmekre, mint az öröm, a harag, a szomorúság vagy a megbánás. A jók mindig elnyerik jutalmukat a jóságukért, míg a gonoszokat pedig megbüntetik a helytelen viselkedésükért. Ezek a fantasy mesék jellemzően a klasszikus 18-19. századi mesevilágra épülnek, amelyek megtartják a régi korok jellegzetességeit, ám modern elemekkel is gazdagodnak.

Híres fantasy írók mesekönyvei

A Grimm testvérek meséi világszerte legendásak, hiszen minden megvan bennük, amire egy gyermek fantáziája vágyhat: varázslat, sárkányok, tündérek, mágikus lényeg, királyfik, hercegnők, és még sok minden más is. A Grimm fivérek, Jacob és Wilhelm tanulságos népmeséi hagyományt teremtettek, és máig töretlen népszerűségnek örvendenek. Az 1812-ben megjelent Gyermek- és családi mesék gyűjtemény (eredetileg Kinder- und Hausmärchen), mely bejárta már az egész világot, olyan tanulságos történetekkel gazdagította a gyerekeket, mint a Hüvelyk Matyi, Piroska és a farkas, Jancsi és Juliska, Holle anyó, és a Csipkerózsika.

A Grimm-mesék mellett igazi klasszikusnak számít a híres fantasy írók között J. R. R. Tolkien, akire minden idők egyik legnagyobb mesemondóként is szoktak máig hivatkozni. Kevesen tudják, de az egyik leghíresebb könyve, A hobbit, saját gyermekei szórakoztatására készült, akik imádták édesapjuk történeteit hallgatni. Emellett említésre méltó a J. R. R. Tolkien meséi című kötet is, amelyben a szerző izgalmas képzeletbeli utazásra hívja a legkisebb olvasókat is Tündérországba. Műve egy gazdag mese a távoli múltból, mely során találkozhatunk egy kovácsmesterrel, egy óriással, egy sárkánnyal, illetve a megszokott tündérekkel és varázslókkal is.

J. K. Rowling neve kihagyhatatlan, ha híres fantasy írók kerülnek szóba. A gyermek- és ifjúsági irodalom egyik legnagyobb alakjának neve nem lehet ismeretlen azoknak, akik hallottak már a Harry Potter-könyvekről. Rowling valójában más szívet melengető alkotásokkal is gazdagította az ifjúsági irodalom könyvtárát, köztük A karácsonyi malac című mesekönyvvel, melyben egy kisfiú, Jack, és szeretett plüssmalacának történetét követhetjük nyomon. A kedves illusztrációkkal gazdagított kötetnek vitathatatlanul ott a helye a nagy családi klasszikusok között a könyvespolcon.

Beatrix Potter, angol író, természettudós és gyermekkönyv illusztrátor volt, aki elsősorban a Nyúl Péter-mesekönyvek révén tett szert hírnévre. Kétségtelen, hogy Potter olyan mesevilágot teremtett meg a bájos beszélő nyuszikkal és öltönyös békákkal, amely máig lenyűgözik még a nagyobb olvasókat is. Történetei bensőségesek és a természet iránti szeretetét tükrözik, emellett pedig még tanulságosak és szórakoztatóak is.

Szűrés - Fantasy könyvek