Egészséges életmód könyvek

Ha hosszú életre és kiegyensúlyozott életre vágyunk, az egészséges életmód nélkülözhetetlen. Oldalunkon olyan könyvek várnak, amelyek elmagyarázzák, miért is olyan fontos a egészségtudatos élet, és segítséget adnak, hogyan érjük azt el. Továbbá az oldal alján mi is hasznos tippeket biztosítunk!


Új
A Montessori-otthon - Adjunk teret gyermekünk kibontakozásához!
Előrendelhető
Ashley Yeh
Várható megjelenés: 2024. május 24.
Új
Engedd el! - Szabadulás a lelki terhek fogságából
Előrendelhető
Péterfi Judit
Várható megjelenés: 2024. május 10.
Új
A tökéletesség csapdája - Az "elég jó" hatalma egy olyan világban, amely mindig többet és többet vár el
Előrendelhető
Új
A tökéletlenség ereje - Szeretetsztorik
Előrendelhető
Humble the Poet
Várható megjelenés: 2024. április 12.
Új
Álmok - Értsd meg lelked üzeneteit!
Előrendelhető
Rosie March-Smith
Várható megjelenés: 2024. április 12.
Új
A G-pont és a női ejakuláció - A női szexualitás újra felfedezett titkai
Előrendelhető
Deborah Sundahl
Várható megjelenés: 2024. április 5.
Új
Jógalégzés - Légzésfejlesztés a gyakorlatban - Az ősi bölcsesség alkalmazása a modern világban
Előrendelhető
Patrick Mckeown, Anastasis Tzanis
Várható megjelenés: 2024. április 5.
Whole body reset - A test visszafiatalítása
Rendelhető
Stephen Perrine, Heidi Skolnik
Súlyproblémák
Rendelhető
Ruediger Dahlke
A futás tudománya
Rendelhető
Jó alvás
Rendelhető
Bernice Tuffery
Csodatévő zeller
Rendelhető
Anthony William
Fegyencedzés 3.
Rendelhető
Paul "Coach" Wade
Futni születtünk
Rendelhető
Christopher Mcdougall
Egy ironman vallomásai
Rendelhető
Gabriel-módszer
Rendelhető
Jon Gabriel
TE NEM ÉRTESZ ENGEM!
Rendelhető
Dr. Tara Porter
AKCIÓ
SZORONGÁS ÉS AGGODALOM MUNKAFÜZET
Rendelhető
LEHET KÖNNYEBB
Rendelhető
Yung Pueblo
AKCIÓ
KÉRDEZD A LELKI VEZETŐD
Rendelhető
Ismeretlen érzelmek
Rendelhető
Dr. Jonice Webb
AKCIÓ
HOGYAN LEHETSZ ÖNMAGAD
Rendelhető
Dr. Ellen Hendriksen
ÉLTETŐ ROSTOK
Rendelhető
Dr. Will Bulsiewicz
EGÉSZSÉGES AGYMŰKÖDÉS
Rendelhető
1 - 50 / 130 termék

Leírás

Egészséges életmód

Mit jelent az egészséges életmód?

Mindenkinek beugrik pár fogalom, amikor meghallja az egészséges életmód kifejezést, és a válasz a fent említett kérdésre attól is függ, hogy kit kérdezünk. Az Egészségügyi Világszervezet (továbbiakban a WHO) így határozza meg a tudatos életmódot: „Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jóllét állapota, és nem csupán a betegség hiánya." (Egészségügyi Világszervezet Alkotmánya, 1948). 

Nem minden betegség elkerülhető, azonban jelentős százalékuk - például a szív- és érrendszeri betegségek vagy a tüdőrák - kialakulásának valószínűsége, kockázata mérsékelhető azáltal, hogy odafigyelünk az egészségünkre, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy tudatosan éljük a mindennapokat.

Az egészség emellett azonban nem csak a betegségek megelőzéséről, hanem a fizikai, mentális és társadalmi egészségről is szól. A helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a gyakori stressz és kialvatlanság, a dohányzás, a rendszeres alkoholfogyasztás mind károsíthatják a mentális és fizikai jóllétünket, sokszor pedig a környezetünkre is hatást gyakorolunk ezen cselekedeteinkkel.

A mindennapok során érdemes arra törekednünk, hogy prevenciós céllal megtegyünk minden tőlünk telhetőt a jó egészségügyi állapotunk megóvása érdekében.

Miért fontos az egészséges életmód?

A fent említett indok a legfontosabb: az egészséges életmód segít a komoly megbetegedések megelőzésében. Ez az életünk minden részére kiterjed, hiszen például a testedzés a testünk mellett a mentális egészségre is jótékony hatással. Továbbá, ha egészséges életmódot folytatunk, úgy érezzük, hogy kezünkben van az irányítás az életünk kapcsán, ami szintén jó hatással van az önbizalmunkra és a mindennapjainkra.

A tudatos életmód eleinte nehéz lehet, főleg, ha korábban nem figyeltünk az étkezésre vagy mozgásra, de az a legjobb, hogy bármikor el lehet kezdeni, és az sem baj, ha néha megbotlunk. Csak az a fontos, hogy mindig belássuk, ha hibáztunk, és folytassuk, ahol abbahagytuk.

Egészséges életmód könyvek

Mivel nehéz lehet belevágni az egy új életmódba, megeshet, hogy életviteli szaktanácsadásra van igényünk. Szerencsére rengeteg egészséges életmóddal kapcsolatos könyvből tudunk válogatni a boltok polcain, így akár egyedül is belevághatunk a nagy életmódváltásba.

Az egészséges életmóddal kapcsolatos könyvek segíthetnek eligazodni az összetett tudásterület között, legyen szó étkezésről, mozgásról, alvásról, regenerációról vagy öngondoskodásról.

Az egészséges életmód alapelvei

Az egészséges életmód rengeteg összetevőből áll. Ahhoz, hogy kiegyensúlyozott életet éljünk, számtalan területen figyelnünk kell önmagunkra. Az alábbiakban az egészséges életmód legfontosabb elemeit találjátok.

Egészséges táplálkozás

Egy tanulmány szerint ,,Az egészséges táplálkozás a különféle ételek és italok megfelelő arányban és mennyiségben, kellő változatossággal történő rendszeres fogyasztása. Ezáltal a betegségek kockázatát minimálisra csökkenthetjük. Az egészséges étrendnek megfelelő mennyiségben kell tartalmaznia a szervezetünk számára fontos energiát adó tápanyagokat (fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat) és energiát nem adó tápanyagokat (vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket) (Forrás: Az egészséges életmód c. tanulmány, 2015).”

A tudatos étkezés alappillérei között szerepel többek között, hogy kerüljük a feldolgozott élelmiszerek gyakori fogyasztását, ugyanis ezek nagymértékben tartalmaznak telített (rossz) zsírokat, hozzáadott cukrot, és sót. Fontos, hogy rendszeresen együnk friss gyümölcsöket, zöldségeket, hüvelyeseket és olajos magvakat, és folytassunk kiegyensúlyozott diétát, amely a testünk számára szükséges minden fontos tápanyagot tartalmaz.

Az egészséges táplálkozás rendkívül fontos ahhoz, hogy testünket jó karban tartsuk és hosszú távon fittek maradjunk.

Mozgás, sport

A sportolás az egészséges életmód egyik alappillére. A mozgás többek között segít a fogyásban, véd bizonyos betegségekkel szemben, javítja a közérzetet, az alvásminőséget és még a társadalmi életünket is fellendítheti. A kategóriában mozgással kapcsolatos önfejlesztő könyvek is várják az olvasókat, amelyekben gyakran hivatásos sportolók adnak praktikus tanácsokat, illetve osztják meg tapasztalataikat, sikerüknek titkát.

Pihenés, regeneráció

Bár a mozgás nagyon fontos, a pihenés témaköre sem elhanyagolható. Nem csak a regeneráció miatt szükséges, hanem azért is, mert pihenés közben mennek végbe azok a folyamatok, amikért edzünk: vagyis fejlődik a sebességünk, kitartásunk és az erőnk. Emellett pihenés közben gyógyulnak be a mikroszakadások és a gyulladások, melyek edzés közben keletkeznek.

Ez jelentheti azt, hogy csak alszunk, otthon ülünk és filmezünk vagy egy könyvet olvasunk, és ez az úgynevezett passzív pihenés. Azonban akkor sem kell aggódnunk, ha nem vagyunk az otthonülő típusok: létezik aktív pihenés is, amely magában foglalhat egy masszázst vagy egy kis jógázást.

Megfelelő folyadékbevitel

A megfelelő folyadékbevitel elengedhetetlen az egészséges életmódhoz. Minden szervnek, sejtnek és szövetnek vízre van szüksége az optimális működéshez. Egy felnőtt embernek minimum két liter vizet kellene fogyasztania naponta, de ez nemtől, súlytól és a fizikai megerőltetéstől is változhat.

A Harvard Egyetem tanulmánya szerint a víz segít az oxigén szállításában, a vérnyomás csökkentésében és a testhőmérséklet szabályozásában.

Vitaminok és nyomelemek

A különböző vitaminok más-más szerepet töltenek be a testünkben. Némelyik a fertőzéstől véd meg és az idegrendszerünkre van jótékony hatással, míg másik energiát ad vagy éppen a véralvadást segíti. Amennyiben egészségesen és változatosan étkezünk, vitaminokból és nyomelemekből nem lesz hiányunk.

Mentális egészség

Sokszor a mentális egészségünkre nem fordítunk olyan sok figyelmet, mint kellene, pedig a lelki egyensúly megteremtése is ugyanolyan fontos, mint a fizikai testünk karbantartása. Mentális egészségünk befolyásolja az érzelmeinket, gondolkodásmódunkat, és összességében hatással van az érzelmi, pszichológiai és társadalmi jóllétünkre.

A legtöbb, amit tehetünk a mindennapok során, hogy odafigyelünk jóllétünkre, és amennyiben úgy érezzük, egyedül nem tudunk megbirkózni a minket érő kihívásokkal, mentálhigiénés szakemberhez fordulunk segítségért.

Alvás

Az alvás ugyanolyan fontos, mint az étkezés vagy edzés. Az agyunk alvás közben is aktívan dolgozik, hogy felkészüljön a másnapi megpróbáltatásokra: az emlékezésre, a tanulásra, a kreatív folyamatokra, a logikus gondolkodásra és egyéb mentális energiát felemésztő tevékenységre.

A Rochesteri Egyetem egyik csoportja rájött, hogy agyunk alvás közben teljesen máshogy viselkedik, mint éber állapotában. Érdekesség, hogy agyunk a veséhez hasonlóan eltávolít bizonyos káros anyagokat a szervezetünkből.

Top 20 eladás az elmúlt 365 napban - Egészséges életmód könyvek

1.A nyújtás anatómiai kézikönyve
Rendelhető
5.490 Ft4.941 Ft
2.Lélegezz: egy élet a flow-ban
Rendelhető
3.999 Ft3.599 Ft
3.A futás tudománya
Rendelhető
7.499 Ft6.749 Ft
4.Lelki eredetű betegségek lexikona
Rendelhető
3.699 Ft3.329 Ft
5.ÉLJ FÁJDALOM NÉLKÜL
Rendelhető
6.490 Ft5.841 Ft

Szűrés - Egészséges életmód könyvek