Gasztronómiai könyvek

Fedezd fel a gasztronómia csodálatos világát! A kategória kínálatában ínycsiklandozó recepteket tartogató szakácskönyvek várnak. Ha szeretnél még többet megtudni, a terméklista alatt vár egy hosszabb útmutató!

Új
Egy lázadó háziasszony
Előrendelhető
Drew Barrymore
Várható megjelenés: 2024. november 8.
Új
Gennaro konyhája - Laktató és pénztárcabarát olasz ételek
Előrendelhető
Gennaro Contaldo
Várható megjelenés: 2024. május 31.
Új
Magyar superfood - 65 szuperétel, 106 szuperélelmiszer (új kiadás)
Előrendelhető
Szabó Adrienn
Várható megjelenés: 2024. március 22.
Új
A francia konyha művészete
Előjegyezhető
Csokoládé egész nap
Rendelhető
Kirsten Tibballs
Így lettem séf
Rendelhető
Sárközi Ákos
A hivatalos Vaják szakácskönyv
Előjegyezhető
Anita Sarna, Karolina Krupecka
A falusi konyhám
Rendelhető
Zsófia Mautner
Krumpli
Rendelhető
Manuela Ruther
Indiai ízutazás - Vegán thálik
Rendelhető
Air fryer szakácskönyv
Előjegyezhető
Valentina Harris
Csomagolj a családnak
Rendelhető
Szabó-Ballók Amarilla
Outlander - Az idegen konyhája
Rendelhető
Theresa Carle-Sanders
Vegán kencekönyv
Rendelhető
Lénárt Gitta
1 - 50 / 437 termék

Leírás

Szakácskönyvek


Legjobb szakácskönyvek


Az emberiség többek között attól különleges, hogy olyan kulturális hátterű alkotások kötődnek a nevéhez, amelyre a bolygó más fajai nem képesek. Ezek közé tartozik a gasztronómia is, melynek megszületéséhez az ember megismerési és kísérletezési kedvére volt szükség. Így fedezhette fel, milyen ízek passzolnak egymáshoz, és milyen elkészítési mód alapján lehet zamatosabbá tenni egy-egy ételt.

E tapasztalatokra épülő tudást persze nem kell mindenkinek magának megszereznie, hiszen az emberiség már nagyon hamar hozzálátott a receptek összegyűjtéséhez. Ekképpen jöttek létre a szakácskönyvek, amelyeket a következőképpen definiálhatunk: a konyhai alapanyagokat, főzési eljárásokat és módszereket összegző, gasztronómiai recepteket jellemzően gazdag illusztrációval bemutató kiadványok.

Az első fellelt receptkönyv több ezer évvel ezelőtt készült az ókori keleten. De ismerhetünk 3000 évnél is régebbi recepteket az ősi Indiából és Kínából, valamint Izraelből. Később az antik világból is származnak ilyen alkotások, amelyek mai szemmel sokszor bizarr, és nem is teljesen ismert alapanyagokat, fogásokat tartalmaznak.

A középkorban is számos szakácskönyv látott napvilágot, majd a nyomtatás elterjedésével – hasonlóan minden más jellegű kiadványhoz – számuk jelentősen megnőtt. Hazánkból is ettől az időszaktól kezdődően maradt fenn a legtöbb receptes gyűjtemény.

A szakácskönyvek népszerűsége napjainkban sem csökken, melyben jelentős szerepet játszik az is, hogy a táplálkozásnak központi szerepe van az életünkben, nem csupán az étkezéshez kötődő szükségleteink miatt, hanem az egészség- és környezettudatos magatartásformák terjedése okán is. Ahogy az sem elhanyagolható, hogy kulturális és közösségszervező szerepe sem csökkent a főzésnek, étkezésnek. Ennek megfelelően a szakácskönyvek néha tematikusan, egy-egy ételfajtához, vagy étrendhez kötődve készülnek el, így jelentősebb alcsoportokat is létrehozhatunk, és találkozhatunk például a legjobb sütik leírásait tartalmazó munkákkal, vegán ebédek ötleteinek gazdag tárházával, vagy egyszerű vega receptek szedetével.

A legjobb szakácskönyvek az egyszerű konyhatechnikai leírások mellett valami többet is kínálnak az olvasóknak. Segítenek jobban megismerni az alapanyagokat, az ételkészítési módszereket, amelynek köszönhetően mi magunk is bátran kísérletezhetünk később. Valamint gyakran kínálnak étkezésekhez kapcsolódó érdekes információkat, akár valamilyen szempontú táplálkozáshoz kötődően, akár egy-egy nemzet sajátos gasztrokultúrájának vonatkozásában.


Süteményes könyvek


A sütemények alatt alapesetben az édes, legfőbb összetevőit figyelembe véve lisztből, tojásból és cukorból, sütés által készült ételeket értjük. Kedvelt élelmiszerekről van szó, amelyek jellemzően a főétkezéseket követően kapnak helyet desszertként. A valóságban viszont a sütik világa ennél sokszínűbb, és a legjobb süteményes könyvek meg is mutatják ezt. Rengeteg finomság receptje található meg bennük, amelyek sokszínű alapanyagokból készülnek, ráadásul nem ritkán sütés nélkül. Arról már nem is beszélve, hogy egyes változatok krémmel töltöttek, míg másikak nem igényelnek a tészta elkészítésén kívül egyéb feladatot.

A süteményes könyvek jellemzője, hogy hasonlóan az általánosságban vett szakácskönyvekhez, specializálódhatnak is egy-egy témára. Ez történhet az alapanyagok vagy a konyhatechnikák szerint, de a felosztás követhet egészen más logikai elrendezést is. Példaként hozhatjuk a kifejezetten egy süteményfajtára fókuszáló munkákat (pl. sajttorták, macaronok), vagy valamilyen kultikus alkotáshoz kötődő gyűjteményeket (pl. Harry Potter sütemények).


Vegetáriánus szakácskönyvek


A vegetarianizmus egy olyan táplálkozási irányzat, amelynek követői tartózkodnak minden olyan élelmiszer elfogyasztásától, amely egy állat megölésével jár. Tehát a tudatos táplálkozás egy olyan formájáról van szó, ahol nem elsősorban a testi egészség megőrzése a cél, hanem egy filozófia tanainak követése. Ennek megfelelően nem is egy új szokásról beszélhetünk, valójában már az ókorban éltek vegetáriánusok, az általuk vallott nézetek pedig bizonyos időközönként újra és újra nagyobb számú követőtábort gyűjtöttek maguknak.

A vegetarianizmusnak több különböző ága létezik, hiszen alapvetően nem az állati eredetű élelmiszerek ellen lépnek fel, hanem az állatok kínzásának bélyegzett leölésével szemben, és csak azoktól az ételektől tartózkodnak, amelyről úgy vélik, annak előállításához egy élőlény kihasználására volt szükség. Ennek megfelelően a szemivegetarianizmus követői kiegészítik táplálékukat hallal és baromfi eredetű húskészítményekkel is, bár őket gyakran nem tartják valódi vegetáriánusoknak. Az ovovegatarianizmus követői elfogadják a tojás fogyasztását, míg a laktovegetáriánusok a tejtermékekkel megengedőbbek. Közös csoportjuk alkotják az ovo-lakto vegetáriánusok, akik mindkettő élelmiszer fogyasztását indokoltnak tartják. A vegetarianizmus legelkötelezettebb formája a veganizmus, amelynek követői kivétel nélkül valamennyi állati eredetű táplálékforrást kerülik.

A vega könyvek olyan recepteket tartalmaznak, amelyek a vegetáriánus életforma  fenntartásához nyújtanak segítséget, kihagyva minden hús alapú ételt. A vegetáriánusok számára vega szakácskönyvek beszerzése nélkülözhetetlen, hiszen a hagyományos étrendre támaszkodva, ám a hús kerülésével nehéz megteremteni a változatos, és kiegyensúlyozott táplálkozást. 


Vegán szakácskönyvek


A veganizmus, ahogy arról szó volt, a vegetarianizmus egy, napjainkra egyébként mindinkább népszerű változatának tekinthető, amely során a vegán táplálkozás követői valamennyi állati eredetű élelmiszert mellőznek. Filozófiájukban az állatok védelme mellett helyet kap a fenntarthatóság gondolatköre is.

Ez alapján vegán szakácskönyv néven említhetünk minden olyan munkát, amely teljes mértékben nélkülözi az állati összetevőket, valamint a húsos ételek receptjeit. Persze ne gondoljuk, hogy abban csupán saláták vannak. Számos egyéb, ízletes, és laktató vegán étel van, melyek gyakran követik a hagyományos eleségeket, csupán alternatív összetevők felhasználásával.

Top 20 eladás az elmúlt 30 napban - Gasztronómiai könyvek

Top 20 eladás az elmúlt 365 napban - Gasztronómiai könyvek

Szűrés - Gasztronómiai könyvek